Welke kwaliteiten zoek jij in een virtueel assistent?

Welke kwaliteiten zoek jij in een virtueel assistent?
Voordat je op zoek kunt gaan naar een virtueel assistent die past bij jou en jouw bedrijf, is het goed om na te denken over de kwaliteiten die je bij een virtueel assistent zoekt. Dat kan voor iedere rol, virtueel assistent of ander teamlid verschillend zijn. Daarom wil ik je wat tips geven over wat je ter voorbereiding kunt onderzoeken.

Voor welke rol zoek jij een virtueel assistent?
Als we terugkijken naar het organigram en de rollen in jouw bedrijf, hangt het heel erg van de rol af wat voor soort virtueel assistent  jij zoekt. Is de rol vooral een uitvoerende op de achtergrond? Of heeft de virtueel assistent contacten met klanten en treedt ze dus meer op de voorgrond? Wellicht spreekt zij prospects nog eerder dan jij.

Allemaal onderdelen die van belang zijn voor het type virtueel assistent  dat je zoekt.

Wat verwacht je van de virtueel assistent?
Bij de blog ‘Kiezen wat je als eerste uitbesteedt’ spraken we over twee mogelijkheden bij het uitbesteden van taken:
1. Je hebt al een systeem ingericht, dus de virtueel assistent  kan het werk zo overnemen.
2. Je hebt behoefte om het systeem optimaal in te richten en je wilt de virtueel assistent  inzetten om je daarbij te helpen.

Bij de eerste mogelijkheid zoek je een virtueel assistent  die het leuk vindt om deze taken goed uit te voeren. Ze raakt niet verveeld door steeds dezelfde werkzaamheden te doen. Ze zorgt ervoor dat het kwaliteitsniveau hoog blijft en controleert zichzelf. Iemand op wie je kan bouwen qua voortgang en continuïteit. Iemand die je absoluut nodig hebt in je organisatie.

Voor de tweede optie zoek je een ander type virtueel assistent. Dit is iemand die in staat is om vanaf nul een systeem op te bouwen. Die de benodigde informatie verzamelt. Die weet wat er allemaal mogelijk is en anders zelf op onderzoek uitgaat. Die voorstellen doet voor verbeterslagen en goed werkende tools. Zodat jij op basis van het voorstel, makkelijk een keuze kan maken. En vervolgens richt zij het systeem in.

Besef dat de laatste type virtueel assistent wellicht snel uitgekeken is op het continu uitvoeren van dezelfde taken. Zij zal altijd op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Zolang jij die kan bieden, is dit type virtueel assistent geweldig geschikt om jouw bedrijf samen mee op te bouwen.

Welke expertise zoek je in de virtueel assistent?
Dit gaat meer over het vakgebied zelf. Er zijn virtueel assistenten met heel verschillende achtergronden en expertises. Dat kan op het gebied zijn van:

  • kennis van de branche;
  • inhoudelijk kennis van het vakgebied;
  • technische kennis van online tools;
  • en natuurlijk inhoudelijk met betrekking tot één van de zeven systemen.

De een is goed in taal en zorgt voor structuur en overzicht, de andere virtueel assistent is van de cijfers en analyseert graag. Een derde ontwerpt mooie e-bookcovers, ontwikkelt salespagina’s of maakt prachtige video’s.

Een virtueel assistent die met juristen en advocaten heeft gewerkt, heeft andere vakkennis dan een virtueel assistent die voorheen in de zorgsector gewerkt heeft.

Is jouw doelgroep de consument of werk je voor het bedrijfsleven?
Geef jij communicatietrainingen of adviseer je de uitzendbranche? Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel iemand met een specifieke achtergrond of interesse.

Online tools zijn ook wezenlijk bij het systematiseren. Je kunt je afvragen of het heel belangrijk is dat iemand al kennis van de online tool heeft. In de basis is dit makkelijk te leren. Wanneer echter een nieuwe tool opgezet moet worden, waarbij het inrichten van de procesflow wezenlijk is, kan inhoudelijke kennis enorm helpen.

Wat zijn jouw kwaliteiten?
Dat lijkt misschien een vreemde vraag. Maar als jij weet wat jouw kwaliteiten zijn, dan kun je ervoor kiezen om een virtueel assistent te zoeken met aanvullende kwaliteiten. Vaak is dat enorm slim. Als jij niet goed bent in bepaalde zaken, zoek dan een virtueel assistent die jou daarin aanvult. Dan wordt jouw team (waarvan jijzelf een onderdeel bent) sterker en breder onderlegd.

Neem perfectionistisch werken. Als jij een perfectionist bent, heb je behoefte aan een virtueel assistent die daarop aanhaakt en dit net zo belangrijk vindt. Ben jij geen perfectionist, dan kan je je mogelijk enorm ergeren aan een virtueel assistent die dat wel is en hier in jouw ogen in doorslaat.

Welke kwaliteiten zoek jij in een virtueel assistent?

Zoek jij iemand om hierover te sparren of zoek je naar iemand die je hierin kan begeleiden?
Neem eens een kijkje op www.daniellesupport.nl, je kunt vrijblijvend contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

2018-11-05T09:34:56+00:00